т.:(044) 362-54-78, т/ф.:(044) 277-39-01
м.Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 6
050-982-52-93
067-218-04-35

Каталог статей

Головна » Статті » Статті про сходи

Сходи - найдавніший будівельний елемент
  Сходи, мабуть, один з найдавніших і необхідних будівельних елементів, що виник за часів перших поселень. Велетенськими сходами бачиться Вавилонська вежа. Сходи вбудовані в піраміди і античні храми. Могутні лицарські замки і палаци східних владик наче пронизані сходами - шедеврами тодішнього архітектурного мистецтва.
  На жаль, бетонні сходи у міських багатоповерхових будинках творами мистецтва назвати не можна. Вони прості і суворо функціональні - наче не було Ренесансу, класицизму, модерну ... Проте ті, хто в наш час взялися влаштовувати своє житлове середовище на власний смак, власники елітних дворівневих квартир, приватних будинків і навіть дачних будиночків при влаштуванні сходів цілком можуть реалізувати своє естетичне почуття, фантазію, смак, розуміння конструкції і матеріалів. Сьогодні сходи ведуть нас не тільки в небо, але і в звичайні спальні, вітальні, більярдні або зимові сади.
  Кому потрібно пояснювати, що таке сходи? Здається, всі і так це знають. Однак реально уявляти, як влаштовані сходи, які є альтернативи, все ж таки необхідно багатьом. Індивідуальному забудовнику, для того щоб порозумітися з архітекторами і будівельниками; покупцеві дворівневих апартаментів підвищеної комфортності; власнику старої квартири на останньому поверсі, який зважився на будівництво мансарди; щасливому власникові двох розташованих одна над іншою квартир, мріючому об'єднати їх у загальний житловий комплекс. Оскільки архітектор і будівельники залежні від замовника, який завжди правий, тому мимоволі доведеться самому вникнути в логіку, конструкцію та технічні параметри.
  Мистецтво архітектора - саме в тому, що створені ним сходи, навіть найбільші і важкі, виглядають витонченими, легкими і повітряними, йти ними приємно і безпечно. Сучасні технічні можливості і нові технології дозволяють задовольнити найвибагливіші запити, якісно і економічно втілити самий сміливий будівельний проект. Тому сучасна мода на сходи відрізняється дивовижною різноманітністю.
  Спроектовані і побудовані за всіма правилами архітектури та мистецтва сходи - складна і дорога споруда. Крім того, час їх служби не менше терміну служби всього будинку. Сходи повинні стати єдиним цілим з вашим житлом і при цьому не розчинитися в ньому, а прикрасити інтер'єр. Словом, ваші онуки через багато років повинні пишатися сходами, яку ви обрали.

  Про те, що при будівництві будинку про сходи треба думати на самому початку, а встановлювати їх в кінці оздоблювальних робіт, напевно, знає кожен будівельник. Та і для архітекторів вважається само собою зрозумілим, що проект сходів потрібно виконувати при проектуванні всього будинку в цілому, грамотно вирішивши завдання планування, визначивши спосіб кріплення сходів до несучих конструкцій, розміри і положення прорізів у перекриттях. Надзвичайно прикро, коли це просте правило не враховується належною мірою самим замовником і після масштабного дорогого ремонту залишається дуже мало місця і конструктивних можливостей для того, щоб побудувати зручні і гарні сходи. У найкращому випадку для замовника це обернеться додатковими матеріальними витратами, тому що доведеться використовувати неефективні і дорогі конструктивні рішення, гірше, якщо замовник, його діти і онуки будуть розплачуватися незручністю експлуатації занадто вузьких, крутих сходів.

Терміни

  Розповідаючи про сходи, не уникнути деякої спеціальної термінології:

  Балюстрада – огорожа сходового майданчика або балкона над сходами. Як правило, має напівкруглу форму.
  Балясини – декоративні деталі огородження, що знаходяться між сходами і поручнями, що нагадують колону.
  Больця – спеціальні сталеві болти, вмонтовані у стіну, на які кріпиться сходова щабель, також сталевий кріпильний елемент, що з'єднує ступені між собою. «Сходи на больцях» - тип основи сходів, де немає опорного каркаса, навантаження беруть східці і перила, а сходи здається, що висять у повітрі.
  Косоур – несучий елемент сходів, похила несуча балка під східцями сходового маршу. Сходи можуть мати один або два косоура. Виготовляються з металу, дерева, залізобетону. Закріплюючи, східці прибивають, вставляють або приклеюють до пазів косоура.
  Марш – функціональний і конструктивний елемент, підйом, що з'єднує два сходові майданчики і спирається на них. Складається з безперервного ряду сходинок.
  Опорна труба – центральний стовп, навколо якого закручуються гвинтові сходи.
  Основа сходів – конструкція, яка утримує сходи в стаціонарному положенні. Найпоширеніші види основ - косоур, больця, опорна труба.
  Проступ – горизонтальна робоча частина сходинки, елемент, по якому ми ступаємо.
  Підсходинка – вертикальний елемент ступені, дошка або плита, розташована під верхнім порогом сходинки і закриває зазор між ступенями. Надає сходам додаткову жорсткість, виступає як декоративний елемент.
  Середня лінія маршу – це уявна лінія, яка в прямолінійних маршах проходить по середині ширини маршу, а в криволінійних сходах - на відстані 40-50 см від краю прольоту, для гвинтових сходів - по осі центральної опори.
  Тятива – несуча похила балка, подібно косоуру, але до тятиви східці кріпляться не зверху, а «врізаються» у внутрішні боки тятиви, наприклад вставляються в пази або гнізда.
  Крок сходів – висота одної сходинки, включаючи її товщину.

Розміщення у будинку

  Комфорт будинку, інтер'єр його основних приміщень, композиція фасаду багато в чому визначатимуться зручністю розташування, розміром, формою і обробкою сходів. Досить часто основна сходів розміщується в центрі будинку, кімнати розташовуються по периметру стін, отримуючи достатню природне освітлення. Найбільш ефектний і естетичний варіант - широкі відкриті сходи розташовується в холі або великій загальній кімнаті, вітальні, де для неї в стелі передбачений широкий отвір, що робить кімнату більш високою і ошатною. Ізольовані сходи, винесені на своєрідну сходову клітку, мають свій плюс - спрощують конструкцію перекриттів. Якщо місця мало, доведеться використовувати гвинтові або поворотні сходи із забіжними (трикутними) східцями.

  При проектуванні повинна враховуватися конструкція, стан та особливості матеріалу стін і перекриттів, до яких кріпляться несучі елементи сходів. Дерев'яні, найпоширеніші сходи чутливі до мікроклімату, температурі та вологості приміщення, тому не слід ставити їх поблизу опалювальних приладів, південних вікон і вологих північних кутів будинків. Якщо ви цінуєте простір, відразу постарайтеся з розумом використовувати куточок під сходами для розміщення комірчини, гардеробу або книжкових шаф.

Форми сходів

  У плані форма сходів залежить від взаємного розташування маршів і майданчиків та може бути прямолінійною, поворотною, криволінійної, а також гвинтовою (віяловою). Прямолінійні марші сходів вважаються найбільш простими, традиційними і поширеними. Використовувати їх добре там, де немає необхідності заощаджувати місце. Від величини будівлі, планування окремих приміщень і від їх призначення залежить кількість маршів.
  Немає нічого простішого одномаршових конструкцій - прямі сходи, що складається з одного прольоту. Вони легкі у виготовленні, міцні і зручні в експлуатації, однак через надмірну крутизни придатні лише як допоміжні - підвальні, горищні, мансардні або покрівельні сходи. Найпростіші серед основних сходів - двохмаршові, які можна побачити в будь-якому будинку масової забудови, - в межах кожного поверху знаходиться проміжний майданчик і два однакових марша. Трьохмаршові сходи зустрічаються значно рідше, їх доводиться виконувати при великій висоті стелі в елітних і заміських будинках.
  Якщо напрямки окремих маршів утворюють кут, сходи називаються поворотними. Теоретично марші можуть розташовуватися під будь-яким кутом один до одного. Однак в силу прямокутності приміщень поворот виконується на прямий кут. Відповідно, при різній кількості маршів сходи можуть бути на чверть оборотними, напівоборотними і круговими. Перевага поворотних сходів в тому, що при одній і тій же висоті сходинок вони займають меншу площу у приміщенні, ніж прямі. Проте з ним не так зручно носити великогабаритні речі, меблі і т. п. і вони небезпечніше в експлуатації.
  Додатковий спосіб заощадити місце - використання віялових і забіжних сходинок. Забіжні сходинки - клиновидні в плані, вони як би забігають одна під іншу. У самому вузькому місці (внутрішній ділянці повороту) ширина сходинки повинна бути не менше 80 мм, а краще 120 мм. Поєднуючи прямі марші та майданчики зі сходинками, вдається вписати сходи там, де звичайні варіанти просто не вміщаються. Граничний варіант економічних по простору сходів - гвинтові, що складаються з одних забіжних сходинок. Однак є міра будь-якої економії. Зрозуміло, що житлові приміщення повинні відповідати протипожежним вимогам. Одним з них є те, що на шляхах екстреної евакуації гвинтові сходи і забіжні східці, а також ступінчасті сходові майданчики передбачати не слід.
  Найскладніші у виготовленні, але виключно естетичні сходи - з частково або повністю вигнутими маршами. Марші можуть мати дугоподібну, еліптичну, кільцеву форму горизонтальної проекції, в цьому випадку інтер'єр стає виразнішим.

Вибір кроку

  Вибираючи сходи, по яким будете ходити щодня, поміркуйте, що на довгі роки вперед ви обираєте власний крок. Ви бажаєте бути рухливими і енергійними або рухатися розмірено і плавно? Вам хочеться демократичності або аристократизму? Волі або спокою? По суті, між цими полюсами укладається все розмаїття сходів. Подумавши про дітей і літніх людей, про себе в похилому віці, передбачте майданчики для відпочинку, плавний нахил і широкі сходинки. А також пам'ятайте про те, що сходи існуть ще й для того, щоб піднімати і опускати громіздкі речі, меблі.
  І тут від абстракцій і алегорій ми переходимо до геометрії. Всі сходи поділяються на три групи: головні, компактні і круті (приставні, драбини і трапи). У крутих сходів кут нахилу від 90 до 60 градусів. компактних - від 60 до 45 градусів. У головних - менше 45 градусів. У погоні за економією простору замовник зазвичай прагне до крутих сходів з вузькими сходинками. Захоплюватися цим не варто.
  Нахил - перший з факторів, який визначає зручність сходів. В даний час особливості руху людини вивчені у найменших подробицях, відображені в наукових працях і нормативних документах. Досвідчений проектант може врахувати навіть вплив особливостей комплекції замовника, оптимальну траєкторію його руху при проходженні повороту, майданчика або забіжних сходинок. Вважається, що найкращий кут підйому для маршових сходів становить 30-40 градусів. Максимальний нахил квартирних сходів 1:1,25; у двоповерхових будинках - 1:1,75; у триповерхових будинках - 1:1,5.
  Наступний параметр - ширина сходинки. Вона не повинна бути менше довжини ступні людини, щоб каблук спирався міцно і надійно, не повисаючи в повітрі. Найзручніші сходинки мають ширину 25-30 см. Дуже часто, для забезпечення необхідної ширини сходинки, їх розміщують зі зміщенням, так, що одна трохи нависає над іншою. Висота сходинок пов'язана з їх шириною. Щоб ходити було зручно, сума ширини і висоти сходинки повинна дорівнювати ширині кроку людини при цьому нахилі. Формулу для такого розрахунку вперше розробив ще в XVIII столітті французький архітектор Жан-Франсуа Блондель. Найбільш комфортною висотою сходинки прийнято вважати 15 см, цілком зручно 140-170 мм, гранично - 200 мм. Розміри всіх сходинок повинні бути абсолютно однакові не тільки з естетичних міркувань, але і для того, щоб рухатися по сходах без напруги.
  Практика показує, що необхідно чітко визначити кількість сходинок у марші. Якщо їх менше трьох, нічого і город городити, якщо більше вісімнадцяти, рухатися по сходах буде дуже незручно, потрібні проміжні майданчики. Не варто забувати і про висоту прорізу над сходами. Щоб не чіплятися головою або речами, що переносяться, ця величина повинна бути не менше двох метрів, а якщо господарі квартири високі, то й більше. Від ширини маршу залежить те, чи зможете ви розійтися на сходах або ходити по ній доведеться по черзі. У будівельних нормах закладено, що ширина основних сходів і майданчиків повинна бути не менше 1,05 м, а краще 1,32-1,4 м; у крайньому випадку для квартирних сходів ширина може бути близько 90 см, але не менше. Не будемо забувати про перила. Їх висота від сходинки - 90-110 см. Якщо ширина маршу більше 1200 мм і в будинку живуть люди похилого віку, перила потрібно розташувати по обидва боки сходів. У вас маленькі діти? Це означає, огородження повинно бути таким, щоб вони не могли випасти або просунути голову між балясинами. Іноді доводиться навіть ставити по дві балясини на сходинку або суцільне (сітчасте, прозоре) огородження.

  Крім розрахунку геометрії, доводиться враховувати конструктивні фактори. Сходи обов'язково виконуються з підсходинками і підшивається знизу, якщо передбачається, що під нею можуть знаходитися люди, або якщо в будинку є діти - щоб вони туди не провалилися. При використанні слизьких матеріалів - металу, каменю, плитки - східці покривають складом, що перешкоджає ковзанню, роблять зверху накладки з дерева, гуми, килимового покриття, обробляють матеріал для забезпечення належної шорсткості. Особливу увагу приділяють освітленню сходів, заздалегідь продумують, щоб вимикачі були доступні.


Огородження

  Сходинка - це завжди тільки площина. Якщо недоліки сходового маршу іноді можна приховати килимовим покриттям, то огорожу і перила видно завжди. Вишукані перила або балюстрада можуть стати предметом гордості господаря будинку, особливо якщо вони добре поєднуються з інтер'єром. Декоративні сходові огородження як елементи конструкції не тільки забезпечують зручність і безпеку при пересуванні по сходах, але і є головними її прикрасами. Традиційна деталь огорож - балясини, фігурні стовпчики, які, поряд зі стійками сходового огородження, підтримують перила з поручнями. Улюблений елемент в архітектурі приватного будівництва, балясини, надають інтер'єру аристократичний вигляд, вказують на достаток і гарний смак господаря, бувають дерев'яними, кам'яними, металевими, декоруються художнім різьбленням. Дуже популярним напрямком в дизайні стали металеві огорожі. Вироби, виконані методом гарячого кування, можуть виконуватися за ескізами замовника або являти собою високохудожні авторські роботи.
  Конструкції в стилі хай-тек припускають використання нержавіючої сталі. Спеціальне полірування надає їм неповторну глибину і ефект м'якого свічення. Сталь набагато довговічніша, ніж інші оздоблювальні матеріали. У огорожі використовують і латунь. При наявності гарного освітлення вона вносить до приміщення теплоту сонячного світла і абсолютно міняє інтер'єр, надаючи йому солідність. Латунь гармонує практично з усіма породами дерева, однак дуже вимоглива до догляду та експлуатації - будьте готові регулярно наводити блиск. Нарешті, дуже ефектним є поєднання блиску нержавіючої сталі із прозорістю скла, що створює відчуття легкості і повітряності. Ну, а конкретне художнє рішення має погоджувати дизайнерський проект сходів зі стилем та інтер'єром квартири.


Останні новини, каталоги, прайси, статті, приклади робіт компанії "Статус Груп" можна переглянути на головній сторінці. Також радимо завітати до нашого Інтернет-магазину.
Категорія: Статті про сходи | Додав: Bratello (04.02.2010) | Автор: Bratello E
Переглядів: 4361 | Теги: н/ж, стійка, перила, сходи, haboe, дерево, скло, нержавіюча сталь, огорожа, східці | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 18.04.2024, 21:52
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Переклад сайту

Категорії розділу

Статті про сходи [10]
В цій категорії зібрані статті, що стосуються сходів. Тенденції у сфері дизайну, архітектури інтер'єру та екстер'єру, із застосуванням новітніх технологій виробництва сходів.
Статті про огорожі [15]
В розділі зібрані статті про перильні огорожі, огорожі терас та балконів, вікон. Новітні тенденції, матеріали, дизайн, технології виробництва тощо.
Статті про козирки [10]
В розділі зібрані статті про все, що стосується козирків. Системи кріплення, матеріали виготовлення, дизайн, технології виробництва, новітні тенденції.
Статті про металообробне обладнання та художню ковку [23]
В розділі зібрані статті про новітнє металообробне обладнання, верстати для декоративно-художньої ковки металу, технології виробництва та застосування.

Пошук по магазину


Пошук по сайту


Валюта

Теги

Наше опитування

Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 1

Новини

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0