т.:(044) 362-54-78, т/ф.:(044) 277-39-01
м.Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 6
050-982-52-93
067-218-04-35

Каталог статей

Головна » Статті » Статті про сходи

Сходи на косоурах
  Сходи на основі косоурів є найбільш простими за своєю конструктивною схемою і найменш трудомісткими у виготовленні, так як вимагає виконання мінімальної кількості технологічних операцій. Можливе виготовлення сходів на одному надійному і потужному косоурі, але на практиці (особливо якщо ширина сходового маршу перевищує 2500 мм), навпаки, для підвищення міцності доводиться додавати центральний косоур.
  Існують два види розташування сходинок на косоурі. В одному випадку в косоурах виконуються трикутні вирізи для подальшого закріплення в них сходинок (див. мал. 1). В іншому – зверху косоура встановлюються додаткові дерев'яні елементи - кобилки, на яких у свою чергу кріпляться деталі сходинок. Кобилки можуть мати трикутну форму і встановлюватися прямо на верхню поздовжню кромку косоура.

Мал. 1. Сходи на косоурах:
1 - косоур; 2 - поступ; 3 - підсходинка; 4 - металевий стрижень

  Кріплення кобилок на косоурах здійснюється за допомогою шкантів, які встановлюються в заздалегідь обрані в прилеглих елементах пази. Шканти фіксуються в пазах за допомогою клею.
  Взагалі, різні клеї широко застосовуються при виконанні дерев'яних сходів. Можна використовувати як натуральні клеї (столярний, казеїновий), так і синтетичні (полівінілацетатні, епоксидний, фенолформальдегідні, нітроцелюлозні) клеї. Технологія застосування таких клеїв вказується в інструкції і не вимагає додаткового опису.
  Для підвищення надійності кріплення кобилок до косоурів можна використовувати декілька більш складну схему. У цьому випадку в косоурі виконується невеликий виріз, і відповідно до розмірів цього вирізу форма кобилок також змінюється (див. мал. 2). Тим не менше, для кріплення кобилок на косоурі за цією схемою також виконуються шканти і застосовується клей.

Мал. 2. Використання кобилок в конструкції сходів на косоурах:
1 - стійка; 2 - виріз; 3 - кобилка; 4 - шкант; 5 - косоур

  Припустимо, що ми виконуємо сходи на косоурах без використання кобилок. У цьому випадку дошка, з якої виготовляється косоур, повинна мати достатню ширину і товщину, щоб після виконання вирізів косоур не втратив міцність.
  Для того, щоб спростити процес влаштування вирізів і забезпечити їх однакові розміри по довжині всього косоура, слід використовувати трафарет. Його можна виготовити з невеликого листа фанери і двох дерев'яних плашок наступним чином: від кута листа фанери в один бік відміряється відстань, що відповідає ширині поступи, а в іншу - рівну висоті підсходинки (див. мал. 3). Отримані точки з'єднуються прямою, по якій з обох боків аркуша встановлюються і скріплюються цвяхами рейки.

Мал. 3. Трафарет для виготовлення вирізів:
1 - рейка; 2 - фанера; h - висота підсходинки; b - ширина поступи

  Далі по цьому трафарету в косоурі розмічаються і вирізають відповідні пази. Елементи сходинок - поступи і підсходинки - рекомендується виконувати з деревини тієї ж породи, що і косоури, хоча більшу увагу слід приділяти надійності саме косоуров.
  Деревина дуба або бука має більш високу міцність, ніж деревина хвойних порід, але її обробка помітно складніше. Деревина хвойних порід легше обробляється, але сходинки з неї будуть схильні до прискореного стирання. Взагалі, і листяні, хвойні породи і однаково підходять для виготовлення сходів, і вибір тут залежить скоріше від супутніх обставин - призначення та місця розташування конструкції, матеріалу, що є в наявності і т. п.
  Особливу увагу слід приділяти якості пиломатеріалів, з яких виготовляються поступи, тому що вони піддаються постійному фізичному впливу в процесі експлуатації. Дошки для поступи повинні мати якомога менше сучків і в ідеалі не мати їх зовсім.
  Товщина поступи залежить від ширини маршу. Для сходинки довжиною 800 мм (1000 мм, 1200 мм) слід використовувати дошки товщиною 40 мм (50 мм, 60 мм, відповідно). Можна відмітити, що товщина поступи відноситься до ширини маршу як 1 до 20. Відхилення від цієї пропорції можливо тільки у бік збільшення товщини поступи.
  Дошки, які використовуються для виготовлення поступ, повинні бути ретельно оброблені і відшліфовані. До деревини для підсходинок настільки суворі вимоги не пред'являються.
  Існує кілька способів з'єднання поступ та підсходинок із косоурами і між собою. Можна виготовити сходи тільки з поступами, без підсходинок. Це найпростіше рішення, яке не потребує технологічних вишукувань.
  У даному випадку з’єднання проводиться за допомогою цвяхів (при цьому голівки цвяхів необхідно втопити в товщу поступ приблизно на 5 мм) або з використанням шурупів. Якщо застосовуються шурупи, то слід виконати їх установку в потай (див. мал. 4). Для цього в поступи, в місці розташування шурупа попередньо висвердлюється отвір, за діаметром рівну діаметру капелюшки шурупа і глибиною 10-15 мм. Після встановлення кріплення деталі в цей отвір забивається дерев'яна пробка, верхній торець якої вирівнюється врівень з поступом.

Мал. 4. Встановлення шурупів в потай:
1 - поступ; 2 - підсходинка; 3 - шуруп; 4 - пробка

  З'єднання поступи і підсходинки може проводитися за допомогою цвяхів, шурупів (через поступ наскрізь в підсходинку), а також за принципом паз-гребінь. В останньому випадку в нижній частині поступи відбираються пази, а у верхній частині підсходинки виконується гребінь (див. мал. 5). Елементи, що з'єднуються скріплюються за допомогою клею.

Мал. 5. З'єднання поступи і підсходинки в паз:
1 - поступ; 2 - підсходинка; 3 - пазогребневі з'єднання

  Підсходинки надають конструкції сходів додаткову міцність. Для надання з'єднанню поступи з підсходинкою більшої жорсткості можна застосовувати трикутні дерев'яні бруски (див. мал. 6). Їх встановлюють з внутрішньої сторони сходів і скріплюють з елементами сходинок цвяхами або шурупами.


Мал. 6. З'єднання поступи і підсходинки з використанням трикутних брусків:
1 - поступ; 2 - підсходинка; 3 - трикутний брусок

  Передня кромка поступи повинна виступати на 20-30 мм відносно площини підсходинки (або на відстань, рівну товщині підсходинки). Крім того, для зручності користування сходами і створення більш естетичного зовнішнього вигляду бажано надати цьому виступу заокруглену форму. З цією ж метою варто обрізати бічні торці підсходинки під кутом 45 ° і з'єднати їх «у вус» з відповідно обробленими ділянками косоура. Крім цього, для скріплення дерев'яних частин сходів можна використовувати всілякі накладні планки і металеві куточки.
  Монтаж сходового маршу проводиться на вертикальних стійках, які у свою чергу кріпляться до підлоги за допомогою анкерних болтів. Драбина повинна бути обладнана огородженням - перилами висотою не менше 900 мм.
  Монтаж маршу доцільно починати з установки поперечних металевих стрижнів (на кінцях мають різьбу та гайки), які розташовуються перпендикулярно косоурам і стягують їх, тим самим підвищуючи міцність конструкції. Почергове кріплення підсходинок і поступ слід починати з нижньої частини маршу. У цьому випадку людина, що проводить роботи, розташовуватиметься на вже змонтованій ділянці сходів.
  Конструкція сходів може складатися з одного або двох маршів. У другому випадку між маршами виконується проміжний майданчик, який також встановлюється на вертикальні стійки. Висота стійок дорівнює сумарній висоті всіх підсходинок маршу, що ведуть на майданчик.
  З метою економії корисної площі простір між підлогою, маршами і майданчиком доцільно використовувати для влаштування невеликих підсобних приміщень (стінних шаф, комірчин, антресолей і т. п.).

Останні новини, каталоги, прайси, статті, приклади робіт компанії "Статус Груп" можна переглянути на головній сторінці. Також радимо завітати до нашого Інтернет-магазину.
Категорія: Статті про сходи | Додав: Bratello (05.02.2010) | Автор: Bratello E
Переглядів: 3830 | Теги: н/ж, стійка, перила, сходи, haboe, дерево, скло, нержавіюча сталь, огорожа, східці | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Четвер, 25.04.2024, 21:17
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Переклад сайту

Категорії розділу

Статті про сходи [10]
В цій категорії зібрані статті, що стосуються сходів. Тенденції у сфері дизайну, архітектури інтер'єру та екстер'єру, із застосуванням новітніх технологій виробництва сходів.
Статті про огорожі [15]
В розділі зібрані статті про перильні огорожі, огорожі терас та балконів, вікон. Новітні тенденції, матеріали, дизайн, технології виробництва тощо.
Статті про козирки [10]
В розділі зібрані статті про все, що стосується козирків. Системи кріплення, матеріали виготовлення, дизайн, технології виробництва, новітні тенденції.
Статті про металообробне обладнання та художню ковку [23]
В розділі зібрані статті про новітнє металообробне обладнання, верстати для декоративно-художньої ковки металу, технології виробництва та застосування.

Пошук по магазину


Пошук по сайту


Валюта

Теги

Наше опитування

Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 1

Новини

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0