т.:(044) 362-54-78, т/ф.:(044) 277-39-01
м.Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 6
050-982-52-93
067-218-04-35

Каталог статей

Головна » Статті » Статті про сходи

Проектування та виготовлення сходів
  Сходи завжди представляла собою щось більше, ніж просто спосіб переміщення в просторі. Скоріше - втілене в дереві, металі або камені прагнення людини у височінь.
  Успішні городяни намагаються якщо не обзавестися пентхаузом, то принаймні дістати квартиру з мансардою - або зробити її дворівневою. Нехай клопіт і турботи залишаться внизу, а ми піднімемося до хмар. Коли є власні сходи, це зовсім не важко.
  Проектування та виготовлення сходів складний і трудомісткий процес, що вимагає високого професіоналізму і різнобічних знань в області техніки та дизайну. Вся обробка зараз виконується на рівні «меблевих», а не будівельних стандартів, так що сходи стають витвором мистецтва, займаючи нове місце в міській квартирі або заміському будинку. Вони визначають архітектурно-художню структуру житла, стаючи стильовою домінантою і головним предметом інтер'єру. За допомогою сходів можна організувати зонування одного або декількох приміщень на різних рівнях будівлі, вони дозволяють оглядати будинок і його інтер'єри з різних точок. Навколо сходів у будинку вибудовується певний предметний ряд. Традиційно на стіні вздовж маршових сходів вішають живопис або графіку: сімейні портрети або пейзажі, а також мисливські трофеї і навіть старовинна зброя. На нижній і верхній сходових майданчиках, в нішах на стінах можуть бути створені декоративні рослинні композиції. Класичні парадні сходи передбачають наявність парних скульптур або світильників при вході, дзеркал на сходових майданчиках. Широкий просвіт між маршами або шахту кругових сходів повинна висвітлювати люстра. На балконах і антресолях, включених до сходового каскаду, іноді ставлять крісла, столики. Отвори гвинтових сходів, як правило, декоруються лише обробкою стін, щоб людина не відволікалася і уважно дивилася під ноги.
  Одночасно з естетичними вимогами, до сходів подається безліч суперечливих технічних - зручність, безпека, надійність, прив'язка до несучих конструкцій і планування, довговічність, стійкість і т. п. Техніка та дизайн, ці нерозривні сторони проектування, найбільшою мірою визначаються вибором використовуваних матеріалів, конфігурації та опорної конструкції сходів.

Oснова - матеріал

  При виготовленні сходів зараз використовується широкий спектр матеріалів, хоча найпопулярнішими як і раніше залишаються дерево і метал:

  Дерев'яні сходи. Матеріал сходів - визначальний фактор конструкції та дизайну. У цьому плані дерево залишається безумовним фаворитом, найпоширеніший, доступний, теплий і м'який, нескінченно естетичний матеріал. Елементи з чистої деревини технологічні, традиційні, екологічні, можуть бути різноманітних відтінків, використовуватися в конструкціях будь-якого стилю та художнього задуму - як для виготовлення несучих, так і для обробки, - і чудово поєднуються з іншими матеріалами. У деревини є й недоліки: нестійкість до вологи, пожежонебезпечність, швидкий знос в несприятливих умовах експлуатації. Однак вони подоланні. Крім цього, потрібно пам'ятати, що цей живий і примхливий матеріал має неоднорідну структуру, а різні породи дерева істотно відрізняються за своїми властивостями.

  Однак, незалежно від породи та призначення, деякі операції і вимоги при роботі з деревом є обов'язковими. Деталі професійно виготовлених сходів, а тільки такі має сенс обговорювати, повинні бути склеєні з декількох шарів деревини з різним напрямком волокон, щоб уникнути утворення тріщин або деформації при експлуатації. З масиву допустимо виготовляти хіба тільки балясини діаметром до 60 мм. З усіх факторів на розміри деталей найбільше впливає коливання вологості. Щоб деталі сходів не перекошувалися в перший же рік їх служби, деревина повинна бути ретельно висушена. Технологія ця довга і потребує спеціального обладнання.
  З іншого боку, сходи - спорудження велике, зазвичай пов'язане зі шляхами евакуації, тому дерев'яні сходи повинні бути вогнестійкими. Деревину просочують і обробляють вогнезахисним складом, що не впливає на її експлуатаційні і декоративні властивості.
  Сходи можуть бути виготовлені з найрізноманітніших порід дерева, від м'яких хвойних - сосни, ялини, кедра, модрини, напівтвердих - берези, клена, до твердих цінних порід - дуба, бука, ясена. У несучих конструкціях неприпустимо застосовувати дерево різних порід з неоднаковим коефіцієнтом розширення волокна при зміні вологості, інакше дуже скоро з'єднання почнуть розхитуватися і сходи будуть розповзатися і скрипіти. Звичайно, з усіх деревних порід найбільш надійним і престижним залишається дуб. Його деревина гарна, міцна і довговічна. Однак дуб дорогий і складний в обробці. Альтернативою може служити більш дешевий бук, світло-рожевий відтінок якого чудово поєднується з металевою обробкою, проте він зовсім не годиться для приміщень з підвищеною вологістю. Непоганим варіантом є сибірська модрина, її деревина красивого відтінку, міцна, стійка, практично не піддається гниттю. Нарешті, найбільш доступним і від того найпопулярнішим варіантом залишається сосна, яку також можна рекомендувати для використання в суворих умовах, в неопалюваних і вологих приміщеннях, на літніх дачах.
  Дуже важливою є правильна експлуатація. Ставтеся до сходів як до меблів, як до дуже великої і цінної шафи або столу. Температура і вологість у приміщенні повинні коливатися як можна менше. Тому - ніяких опалювальних систем під сходами або каміна поруч. Якщо вже ви хочете неодмінно використовувати порожній простір, зробіть під сходами комірчину.
  При дуже сухій погоді потрібно застосовувати спеціальні зволожувачі або в цій якості використовувати домашні рослини, що люблять тінь. Однак вологість гірше сухості. Як і паркет, сходи не терплять, коли їх заливають водою, - про всяк випадок потрібно обробити дерев'яні елементи паркетними лаками.

  Дерев'яно-металеві сходи. Серед сходів, скомбінованих з різних матеріалів, ці - найпоширеніші. У такій конструкції використовуються сильні сторони дерева та металу. Металевий каркас сходів міцніше дерев'яного, володіє більшою жорсткістю і довговічністю при тій же вартості. Такі сходи легко вписати в інтер'єр, вони займають менше місця, ніж дерев'яні. Гнучкість, міцність і технологічність металу дозволяє виготовляти деталі, які неможливо зробити з дерева. У виробництві металевих каркасів і огорож широко застосовуються стандартні елементи, що мають стійке високоякісне покриття.

  Холодність і твердість металу врівноважується теплою та естетичної дерев'яною обробкою. Дуже популярні дерев'яні східці - від найпростіших і дешевих до східців з бука, дуба, червоного дерева. Конструкція сходів доповнюється різноманітними огорожами з дерева, металу, скла, сіток, кованих елементів.

  Металеві сходи. В даний час вони переживають друге народження. Саме з металу робляться пожежні, покрівельні та інші зовнішні сходи. Східці, що піддаються найбільш жорсткої експлуатації, виготовляються зі сталі (профільований прокат) і чавуну (фасонне лиття). Завдяки новим технологіям сучасні металеві сходи відрізняються не тільки міцністю, зручністю і функціональністю, але і витонченістю, естетичною досконалістю, гідною будь-якого сучасного інтер'єру. Марші металевих сходів можуть бути будь-яких форм - прямі, зігнуті, еліптичні. Зварювання з наступним поліруванням дозволяє виготовляти поручні, здатні значно зміцнити конструкцію сходів, надаючи їй в той же час ажурність і легкість. В плані обробки крім самих різноманітних варіантів забарвлення, хромування і шліфування зараз застосовують технології, що повною мірою розкривають естетичні можливості металу. Полірування нержавіючої сталі надає їй і глибину, і світіння, на вироби з латуні наноситься патина, «тінь століть», порошкове покриття по металу створює покриття «під мармур».

  Нарешті, з металу роблять несучі елементи сходів, в моді ковані огорожі з чорного металу, гнуті поліровані профілі, труби з нержавіючої сталі або латуні.

  Камінь і керамічна плитка. По відношенню до основних зовнішніх сходів у каменю та плитки практично немає конкурентів. Вони поєднують у собі красу, багаті естетичні та технологічні можливості, стійкість до природних явищ і абразивного зносу. У нашому місті ми можемо щодня милуватися кращими зразками облицювального каменю в метро, архітектурі тощо.

 Природний камінь здавна використовувався для оздоблення сходів та пандусів і зберіг своє значення і до сьгоодення. Примхливий мармур частіше використовується у внутрішніх приміщеннях, а от граніту дарма капризи погоди, самий універсальний матеріал.
  Кераміка, плитка та керамогранит мають більш широкі можливості, ніж натуральний камінь. Плитка доступніше, легше, більш технологічна, дозволяє оформляти підлоги і сходи великої площі в єдиному стилі. Для обробки сходів виробники випускають спеціальну комплектацію деталей - кілька видів плиток-сходинок, фігурні карнизи (їх ще називають керамічними куточками), підсходинки і плінтуси, що додають сходам елегантний та закінчений вигляд.
  Загальна проблема кам'яних і керамічних облицювань - слизькість, дуже неприємна і підступна властивість. Однак зараз розроблені і застосовуються спеціальні технології - граніт можна обробити пальником, випалюючи вкраплення кварцу, так що він стає злегка шорстким; при бучардоруванні шорсткість створюється спеціальною шліфувальної машиною, іноді на сходах гравіюють спеціальні протиковзкі смуги. На керамічну плитку з тією ж метою напилюють тонкий абразивний шар, наносять пропили або рельєфні смуги, приклеюють спеціальні протиковзкі плівки або гумові стрічки.

Скло. Безумовно, скло - найбільш екзотичний, авангардний матеріал для оформлення сходів, хоча не можна сперечатися, що воно візуально звільняє інтер'єр і створює враження абсолютної легкості і повітряності. Що ви скажете про сходи з прозорими східцями? Для їх виготовлення застосовується триплекс, склеєний з двох і більше шарів скла полімерним складом. Іноді в полімер додають кольорові барвники. Як і керамічна плитка, скло матеріал слизький, на сходи рекомендується класти килимові покриття, монтувати вставки з гуми або будь-яких інших нековзним матеріалів. Разом з тим убережете скло від подряпин. Вартість таких сходів дуже висока і практично не залежить від обраної конструкції – дорогими є самі скляні східці.


Cпоіоб кріплення

  Існує три основних способи кріплення сходинок - несучі балки, віялове розміщення сходинок на несучій колоні, консольне кріплення до стіни. Вибір конструкції визначається задумом архітектора, загальним призначенням та будівельної ситуацією:

  Косоури і тятиви. В обох конструкціях марш сходів складається із сходинок і похилих несучих балок. Відмінність - в положенні балки щодо сходинок: на косоур сходинки укладають зверху, до тятиви кріпляться збоку - в широкі пази несучих балок.
  Маршеві сходи на косоурах і тятивах з крутизною підйому 30 - 45 градусів - це класичний тип сходів, найстаріша і найпоширеніша будівельна конструкція. У той же час вони поєднують в собі надійність, міцність, відмінні естетичні якості. Подібна конструкція дозволяє вільно комбінувати різні матеріали - металевий косоур і дерев'яні східці, дерев'яний косоур і облицьовані мармуром східці, ковані поручні. Цікавий варіант - косоур вузьких сходів, виготовлений з окремих, з'єднаних зварюванням елементів. Такі сходи виглядають дуже вишукано і можуть мати незвичайну геометрію.
  Певним недоліком сходів на косоурах і тятивах може вважатися те, що вони відносно важкі, за рахунок самої конструкції, опорних балок, балясин, прикрас.

  Кругові і гвинтові. Альтернатива прямолінійним маршовим сходам - гвинтові, утворені віялом сходинок, закріплених на центральній опорі, на зовнішній увігнутій стіні або на спіральній несучій балці. Ця конструкція також має поважну історію, висхідну до лицарських замків.
  Зараз роль гвинтових сходів визначається не стільки функціональним призначенням, скільки міркуваннями дизайну. Як правило, вони стають яскравою, видовищною частиною інтер'єру, завжди динамічні, легкі, повітряні і прозорі, більш ніж інші види втілюють основну ідею сходи - рух. Нарешті - це сама компактна конструкція, що вимагає мінімального простору, розміщується вільно, оригінальна і відносно дешева.
  Однак недоліків у них не менше, ніж переваг. Тому що гвинтовими сходами добре милуватися, а крутиться щоденно навколо стовпа - заняття шкідливе для душевної рівноваги. Якщо на догоду дизайну сходи роблять вузькими, проблеми збільшуються. По гвинтовим сходам не можна бігати, тим більше - тягати меблі. Проміжних майданчиків не передбачено, старим і малим недовго і ногу зламати. Так що гвинтові сходи гарні, коли вони - додаткові, коли в будинку є основні сходи іншого типу.

  Консолі та больця. У світі завжди є місце новому. Виявляється, можливі знахідки навіть у такій проробленій області, як опорні конструкції сходів. В консольних самонесучих сходах, винайдених німецькими інженерами, сходинка з одного краю закріплюється в капітальній стіні анкером - больцем, з іншого ж - висить у повітрі або утримується за рахунок стійок огорожі. Це не означає, що сходи слабенькі, навпаки, витримують інтенсивні навантаження. Можливо, вони не такі розкішні, як сходи на косоурах, проте сучасні, відрізняються легкістю і зручністю, ніби висить у просторі, від чого приміщення здається просторіше і світліше. Дизайнерські рішення тут нічим не обмежені, матеріали - різноманітні.


Останні новини, каталоги, прайси, статті, приклади робіт компанії "Статус Груп" можна переглянути на головній сторінці. Також радимо завітати до нашого Інтернет-магазину.
Категорія: Статті про сходи | Додав: Bratello (04.02.2010) | Автор: Bratello E
Переглядів: 7833 | Теги: скло, купити, поручень, східці, нержавіюча сталь, haboe, дерево, гвинтові сходи, сходи, н/ж | Рейтинг: 2.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Субота, 20.04.2024, 02:24
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Переклад сайту

Категорії розділу

Статті про сходи [10]
В цій категорії зібрані статті, що стосуються сходів. Тенденції у сфері дизайну, архітектури інтер'єру та екстер'єру, із застосуванням новітніх технологій виробництва сходів.
Статті про огорожі [15]
В розділі зібрані статті про перильні огорожі, огорожі терас та балконів, вікон. Новітні тенденції, матеріали, дизайн, технології виробництва тощо.
Статті про козирки [10]
В розділі зібрані статті про все, що стосується козирків. Системи кріплення, матеріали виготовлення, дизайн, технології виробництва, новітні тенденції.
Статті про металообробне обладнання та художню ковку [23]
В розділі зібрані статті про новітнє металообробне обладнання, верстати для декоративно-художньої ковки металу, технології виробництва та застосування.

Пошук по магазину


Пошук по сайту


Валюта

Теги

Наше опитування

Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 1

Новини

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0