т.:(044) 362-54-78, т/ф.:(044) 277-39-01
м.Київ, вул. Лебедєва-Кумача, 6
050-982-52-93
067-218-04-35

Каталог статей

Головна » Статті » Статті про сходи

Конструкції сходів
  Кожний день будь-кому з нас неодноразово доводиться спускатися і підніматися по сходах. Сходи - настільки звична для будь-якої людини конструкція, що мало хто замислюється, як, власне кажучи, сходи влаштовані. Тим часом, сходи - невід'ємний елемент людського житла, який повинен бути побудований відповідно до визначених правил і пропорцій.
 
   Загальні положення
 
  Знання і розуміння цих правил особливо важливо в тих випадках, коли виникає необхідність самостійного виготовлення сходів у житловому або господарському приміщенні, наприклад, у заміському будинку. Можна вибудувати різні класифікації типів сходів за конструктивними особливостями або використовуваним матеріалами. Однак у нашому випадку розумно розділити сходи за їх функціональним призначенням, яке може бути наступним:
  • Сходи, що ведуть з одного рівня житлового приміщення в інше (міжрівневі сходи);
  • Сходи, що ведуть у нежитлове приміщення, наприклад, в підвал або на горище (такі сходи можуть бути просто приставними);
  • Сходи на вулиці перед входом в будинок - зовнішні сходи.
  Історично склалися два основних типи конструкцій сходів - це прямі і гвинтові сходи. Можна навіть позначити найдавніші прототипи подібних споруд - це ряд сходинок, влаштованих на схилі пагорба, які обумовлюють підйом по прямій (прямі сходи), і гілки дерева, які мають на увазі підйом по спіралі (гвинтові сходи). Між цими крайніми видами сходів слід також визначити проміжний і найбільш поширений тип поворотних сходів.
  Справді, підйом по прямій найбільш зручний і вимагає найменших витрат фізичних сил, але в той же час, одномаршові сходи навіть в один проліт займають досить багато корисної площі. Гвинтові сходи вимагають набагато меншої площі, але разом з тим, мають деякі недоліки з точки зору пересування по ній (див. мал. 1). Це відбувається внаслідок того, що кожна сходинка таких сходів має неоднакову ширину в плані, збільшується в міру віддалення від центру. Такі східці називаються забіжними. Оптимальним для підйому по гвинтових сходах є шлях по центру сходинок.

Мал. 1. Гвинтові сходи
 
  Безперервний ряд сходинок маршу поворотних сходів забезпечує прямий шлях для підйому, при цьому самі марші розташовані під кутом (90 або 180 градусів) один до одного, що веде до зменшення загальної площі, займаної сходами.
  Можна на власному досвіді переконатися, що підйом по сходовому маршу, що має більше 10 сходинок, не дуже зручний. Тому прийнято обладнувати сходи проміжними майданчиками. Такі майданчики, по-перше, надають невеликий відпочинок при підйомі і, по-друге, дозволяють встановлювати наступний марш в іншому напрямку. До числа недоліків поворотних двохмаршових сходів можна віднести незручність транспортування по таких сходах великогабаритних предметів (наприклад, меблів).
  На практиці, щоб забезпечити найбільш прийнятний в усіх відношеннях підйом з одного рівня (поверху) на інший, достатньо сходів з двома маршами. Другий (верхній) марш може розташовуватися під прямим кутом по відношенню до першого, в цьому випадку сходи називається на четверть поворотними (див. мал. 2), або під кутом 180 градусів – напів поворотні сходи (див. мал. 3). Якщо два верхніх марші сходів розходяться від проміжної площадки в різних напрямках, сходи називаються розпашними. Сходи, що мають більше двох маршів, називаються багатомаршові.

Мал. 2. На чверть поворотні сходи


Мал. 3. Напів поворотні сходи
 
  Крім того, можна виділити проміжний між поворотними і гвинтовими конструкціями тип сходів (див. мал. 4). Його особливість полягає в тому, що замість проміжного майданчика виконується сегмент гвинтових сходів із забіжними сходинками. У напрямку повороту між маршами розрізняються праві (рух за годинниковою стрілкою) і ліві (рух проти годинникової стрілки) сходи.

Мал. 4. Проміжний тип сходів
 
  Існують певні нормативи, яких необхідно дотримуватися при будівництві та монтажі сходів. Між двома маршами або між маршем і стелею повинна бути відстань не менше 2 метрів по вертикалі для забезпечення вільного переміщення дорослої людини. Ширина маршу повинна допускати можливість одночасного пересування по сходах двох людей і в будь-якому випадку не може бути менше 600 мм.
  Надійне огородження - також є невід'ємним елементом більшості сходів. Огородження влаштовують у вигляді перил висотою не менше 900 мм, здатних витримувати відповідні навантаження.

  Конструкції сходового маршу

  Тепер, коли ми познайомилися з основними принципами влаштування сходів, можна більш детально розглянути конструкції сходового маршу.
  Кожна сходинка сходів складається з двох елементів - поступи і підсходинки. Їх розміри та співвідношення характеризують масштаби і, певною мірою, нахил сходів. Практичний досвід показує, що для створення оптимальних умов пересування по сходах слід керуватися в першу чергу міркуваннями зручності цього пересування.
  Основним параметром для вибору співвідношення розміру поступи і висоти підссходинки є ширина людського кроку. Кожен наступний крок по сходах повинен бути рівний попередньому. Справді, досить тільки уявити собі спуск або підйом по сходах зі східцями різної висоти, як стають очевидними усі переваги конструкції з постійними і правильними пропорціями.
  Шириною поступи (b) називається відстань по горизонталі між передніми кромками двох сусідніх нижче-і вище розташованих сходинок сходів. Заввишки підсходинка(див. мал. 5). Основне правило для отримання необхідної пропорції ступені можна сформулювати наступним чином: подвоєна сума висоти підсходинки і ширини поступи повинна складати 600-650 мм. Наприклад, якщо висота підсходинки 160 мм, то ширина поступи повинна бути 280-330 мм. (h) - відстань по вертикалі між площинами поступів сусідніх сходинок сходів.

Мал. 5. Конструкція сходів:
1 - поступ; 2 - підсходинка; b - ширина поступу; h - висота підсходинки
 
  Разом з тим, не всякі розміри, які формально укладаються у вищенаведене рівняння, можуть застосовуватися на практиці. Наприклад, сходинка з підссходинкою висотою 90 мм і шириною поступи 470 мм відповідає лише зазначеним вимогам, але ніяк не зручності пересування по сходах. Тому висота підсходинки має певні розміри, які можуть варіюватися в межах від 140 до 170 мм, при крайніх допустимих значеннях - 120 і 200 мм. На практиці ширина поступи приймається 280-300 мм, але не менше 250 мм. Зазвичай реальну ширину поступи навіть дещо збільшують по відношенню до розрахункової (приблизно на 20 мм).
  Для визначення висоти підсходинки, перш за все, слід виміряти відстань між поверхами, які потрібно з'єднати сходами. Це можна зробити за кресленням, але краще безпосередньо за місцем, тому що реальна висота іноді дещо відрізняється від розрахункової. Якщо висоту підсходинки вибрати заздалегідь, може виникнути ситуація, при якій число сходинок на сходах вийде не цілим. Тому правильніше висоту сходів розділити на ціле число сходинок, отримати в результаті необхідну висоту підсходинки і відповідно розрахувати належну ширину поступу.
  При цьому слід враховувати ще дві закономірності для побудови оптимальної за розміром сходинки. Найбільш зручні сходи зі співвідношенням поступу і підсходинки b - h = 120 мм. Таке рівняння називається «формулою зручності». Разом з тим, для найбільш безпечного пересування надійніші конструкції зі співвідношенням b + h = 460 мм (так звана «формула безпеки»).
  Слід також враховувати, що ширина поступу повинна забезпечувати можливість повного і надійного спирання на неї всій поверхні ступні. Якщо поступ дуже вузька, то нога може зісковзнути з нього при русі вниз. Якщо ж поступ, навпаки, дуже широка, то при русі нагору нога, як правило, не спирається на середину всієї сходинки.
  Співвідношення поступу і підсходинки визначає нахил сходів. Існують сходи пологі (нахил до 38 градусів) та круті (нахил від 38 до 45 градусів). Якщо ширина поступу дорівнює висоті підсходинки, то сходи мають нахил у 45 градусів, що є межею для житлових приміщень. Внутрішні сходи, як правило, мають нахил 38 градусів. Разом з тим, сходи в підсобні приміщення (наприклад, на горище) можуть мати нахил і більше 45 градусів. У таких випадках вони зазвичай робляться приставними. Найбільш зручне для житлових приміщень співвідношення висоти підсходинки і ширини поступу складає 1:2 (наприклад, 150:300 мм).
  Кількість сходинок у марші сходів може бути від 3 до 18 (хоча марш більший ніж з 10 сходинками не дуже зручний), при цьому бажано, щоб їх число було непарним. Конструктивною основою для сходинок звичайно служать дві похилі балки. У тому випадку, коли вони розташовані знизу, і сходинки спираються на них - балки називаються косоури. Якщо ж балки розташовані з боків, і сходинки врізані в них або укріплені за допомогою шипів - балки називаються тятиви.

   Матеріали для виготовлення сходів
 
  Для виготовлення сходів можуть застосовуватися найрізноманітніші будівельні матеріали. Їх вибір залежить як від функціонального призначення сходів, так і від їх місцезнаходження. Для виконання зовнішніх сходів більше підходять міцні, що не бояться впливу вологи і перепадів температур матеріали - цегла, метал або бетон. Деревина, що застосовується для виготовлення зовнішніх сходів, вимагає додаткової обробки антисептиками.
  Крім того, необхідно враховувати можливість ожеледиці на східцях у зимовий час. Для підвищення безпеки таких сходів поверхні проступу слід виконувати рифленими. Зовнішні сходи з цегли або бетону можна додатково оздоблювати різними матеріалами. Для цього використовуються камінь (граніт або мармур) або кахельна (у тому числі мозаїчна) плитка.
  Внутрішні сходи зазвичай виконуються з деревини або металу. Тут слід зазначити, що виготовлення конструкції з металу вимагає спеціального обладнання і за ступенем складності і трудомісткості на порядок перевершує аналогічні споруди з деревини. Разом з тим, металеві сходи набагато міцніше і надійніше дерев'яних, і вже у всякому випадку безпечніше в протипожежному відношенні.
  При виготовленні дерев'яних сходів найчастіше використовується деревина дуба і сосни (застосовуються і інші хвойні породи - кедр або модрина). Дуб має більш високу щільність і, відповідно, більш надійний в експлуатації. Хвойні породи помітно м'якше дуба, але більш зручні в обробці. Вологість деревини, що застосовується для виготовлення сходів, повинна відповідати вологості приміщення, у якому вона буде перебувати. Існуюче різноманіття конструкцій приставних сходів дозволяє використовувати для їх виготовлення як деревину, так і метал.

Останні новини, каталоги, прайси, статті, приклади робіт компанії "Статус Груп" можна переглянути на головній сторінці. Також радимо завітати до нашого Інтернет-магазину.
Категорія: Статті про сходи | Додав: Bratello (02.03.2010) | Автор: Bratello E
Переглядів: 6865 | Теги: східці, огорожа, скло, нержавіюча сталь, дерево, haboe, перила, сходи, стійка, н/ж | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Субота, 27.04.2024, 04:37
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Переклад сайту

Категорії розділу

Статті про сходи [10]
В цій категорії зібрані статті, що стосуються сходів. Тенденції у сфері дизайну, архітектури інтер'єру та екстер'єру, із застосуванням новітніх технологій виробництва сходів.
Статті про огорожі [15]
В розділі зібрані статті про перильні огорожі, огорожі терас та балконів, вікон. Новітні тенденції, матеріали, дизайн, технології виробництва тощо.
Статті про козирки [10]
В розділі зібрані статті про все, що стосується козирків. Системи кріплення, матеріали виготовлення, дизайн, технології виробництва, новітні тенденції.
Статті про металообробне обладнання та художню ковку [23]
В розділі зібрані статті про новітнє металообробне обладнання, верстати для декоративно-художньої ковки металу, технології виробництва та застосування.

Пошук по магазину


Пошук по сайту


Валюта

Теги

Наше опитування

Оцініть наш сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 1

Новини

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0